10-10 DAG VAN DE DUURZAAMHEID!

geplaatst in: Berichten, Nieuws, Vaknieuws | 0

Unieke duurzame samenwerking van winkelketens en A-merken
Voor de tiende keer is het Dag van de Duurzaamheid. Op woensdag 10 oktober laten 8.000 scholen, honderden bedrijven, tientallen gemeenten en duizenden particulieren zien dat duurzaamheid leeft. Speciaal voor de jubileumeditie hebben landelijke winkelketens, A-merken en hele winkelstraten zich aangesloten bij de campagne ‘laat je duurzaam verrassen’. In het hele land zetten winkeliers hun duurzame artikelen in de spotlight en laten zo hun klanten zien dat duurzame producten echt overal te koop zijn. Urgenda verrast u graag tijdens een duurzame huizentour.

Van Auping tot Zeeman en van GAMMA tot Plus, zo veel merken en winkelketens hebben duurzame ambities en maken ze ook waar. Veel daarvan is onbekend want niet alle duurzame activiteiten worden uitgevent. Bijzonder is dat deze bedrijven, vaak concullega’s, nu samen in één campagne hun klanten laten zien hoeveel duurzame producten er al in de winkels liggen. Zo gebruikt IKEA uitsluitend duurzaam katoen en kiest Lidl voor het Kipster-ei, Philips gebruikt gerecycled plastic voor de productie van stofzuigers en C&A maakt de eerste cradle-to-cradle jeans. Voor alle artikelen is tegenwoordig wel een duurzame variant te vinden.

Elke dag van de Duurzaamheid
“Deze tiende editie laat zien dat duurzamer leven voor iedereen mogelijk is. Je hoeft er niet eens naar op zoek. Het is een kwestie van keuzes maken. Dat was tien jaar geleden wel anders”, zegt Marjan Minnesma, directeur van Urgenda. “Sinds die tijd zijn steeds meer mensen doordrongen van de urgentie om over te stappen naar een circulaire economie gebaseerd op 100% duurzame energie.” Dat is terug te zien in duurzaamheidsdoelstellingen van bedrijven, winkels met een steeds groter assortiment aan duurzamere producten en duurzaamheidsprincipes in het onderwijs. “Vanaf nu is het dan ook Elke Dag van de Duurzaamheid”, aldus Marjan Minnesma.

Futuristisch Selficiënt huis in Utrecht
Iedereen kan ook thuis dus duurzamer leven, zeker met een duurzaam huis. Dat laat Urgenda zien tijdens de ‘laat je duurzaam verrassen huizentour’ langs diverse voorbeelden van duurzame woningen. De start is in Utrecht bij de Hogeschool Utrecht waar het prijswinnende Selficiënt huis, dat al circulair, modulair en energieneutraal is, ons een blik in de toekomst biedt. Drones leveren pakketjes, regenwater wordt drinkwater, we verbouwen onze eigen groenten verticaal, het douchewater is warm door restwarmte van computers en afval verwerken we zelf met de 3D-printer. Het huis communiceert ook met z’n bewoners en draagt zorg voor hun welzijn. Een wc-bezoek zal het bewijzen. Vanaf 10.30 uur zijn pers en publiek van harte welkom in Utrecht. Meer achtergrondinformatie over dit huis vindt u HIER.

Duurzame huizentour
We reizen vervolgens verder naar Minitopia in Den Bosch: een broedplaats met tijdelijke, kleine, zelf ontworpen en circulaire woningen. De pers is daar welkom vanaf 13.00 uur. En op naar Nijmegen waar sociale huurwoningen worden verduurzaamd. De woning die wordt bezocht is circulair en biofilisch ingericht, tot en met het keukenblad van PET-flessen en het voetenbankje van bananenblad. Pers is hier tussen 13.00 en 17.00 uur welkom. In het land zijn er meer open huizen: een off-the-grid kalkhennep huis in Oudega, duurzame vakantiehuisjes van Landal in Holten en een energieneutraal jaren ’30 huis in Barendrecht en een energieneutraal huis in Sonnega.

Het bruist van de duurzaamheid
En er gebeurt nog veel meer op en rondom de Dag van de Duurzaamheid:
In Leeuwarden vaart het vijf meter hoge het Frisian Trojan Horse door de grachten om aandacht te vragen voor de manier waarop we nu met plastic omgaan. Meer info.

Het Bredase Groenplein bestaat op 10 oktober één jaar en dat wordt gevierd. In de Wastebar kunnen bezoekers hun drankje betalen met zwerfafval en kids kunnen biobased bouwen. Meer info.

Amstelveen maakt werk van de Dag van de Duurzaamheid op het Stadsplein. Na het EnergieOntbijt is er een duurzaamheidsmarkt, er zijn e-testritten te maken, een rondleiding bij het afvalbrengstation en vanaf 18.00 uur wordt Talkshow Amstelveen gemaakt met gasten als Ruud Koornstra en Maurits Groen, Meer info.

Via #BeTheChange kan iedereen in 15 minuten een actieve bijdrage leveren aan een duurzamere wereld van morgen. Voor één dag is deze online tool beschikbaar voor iedereen. Aanmelden kan op 10-10. Meer info.

Met een speelset van kromme groente en fruit gemaakt van resthout wil Kromkommer kids spelenderwijs kennis laten maken met krom. Zodat kromme groente heel normaal wordt en niet afgedankt! ! Meer info.

De Windcentrale organiseert de campagne: ‘Hou je vast voor #windkracht10’ en wil voor 10-10 zeker 10.000 winddelen verkopen. Meer info

Netwerk Smart Fertilization organiseert in samenwerking met Wageningen Universiteit & Research een serie inspirerende lezingen over circulaire landbouw in Nederland. Meer info

Bij de Energiewinkel in Zutphen kan je proefritjes maken in een elektrische auto, is er een fietstaxi voor vervoer in de stad en geeft een expert uitleg over de energienota, besparingen en het opwekken van energie. Meer info

Dansend energie opwekken! Dat kan op 10 oktober in Het Haringvliet van 16.00 tot 20.00. Natuurlijk is het meteen een recordpoging en iedereen is uitgenodigd om mee te doen! Meer info

Brans Oesterzwamkwekerij in Deventer organiseert een innovatieontbijt.

Op de Zwitsal in Apeldoorn zijn de hele dag door activiteiten en workshops te volgen, georganiseerd door ondernemers op het terrein. Vooral leuk voor kinderen en jongeren.

In Hoek van Holland wordt een beach clean-up georganiseerd.

In Amersfoort, Utrecht en Limburg blijft het niet bij een dag, maar worden hele duurzame weken georganiseerd: de Duurzame Week 033, https://duurzameweek.nl/ in Utrecht en www.DutchEarthWeek.nl in Limburg.

Voorleesactie: op duizenden basisscholen en kinderboerderijen wordt voorgelezen uit het boek De Kracht van Nieuwe Energie, dat speciaal voor deze gelegenheid samengesteld is met verhalen van duurzame pabo studenten en tekeningen van scholieren. Naar verwachting worden volgende week bijna 200.000 leerlingen bereikt met een duurzaam verhaal. Meer info.

Dutch Sustainable Fashion Week: van 5 t/m 14 oktober wordt in meer dan 400 winkels duurzame mode zichtbaar gemaakt en worden vele fashion events georganiseerd als shows en lezingen. Meer info op www.dsfw.nl.
#dvdd18

Natuurlijk spelen social media (Facebook, Instagram en Twitter #dvdd18) een grote rol op de dag zelf en in de aanloop naar 10-10. Deelnemers laten zien dat ze meedoen en posten updates, foto’s en filmpjes van (de voorbereidingen van) de activiteiten. Hier zijn het logo, de poster en de flyer te downloaden. Alle informatie over de Dag van de Duurzaamheid staat op www.dagvandeduurzaamheid.nl.