Hoe maak je zonnepanelen schoon?

geplaatst in: Berichten, Nieuws, Vaknieuws | 0

Schone zonnepanelen voorkomen een flink rendementsverlies. Maar wat is de juiste manier van schoonmaken? Weghorst geeft tips.

Hoe maak je zonnepanelen schoon?

Uit verschillende onderzoeken blijkt dat een jaarlijkse reiniging van zonnepanelen een rendementsverlies van ongeveer drie procent voorkomt. Inspecteer daarom zonnepanelen drie keer per jaar en wees vooral alert op vogelpoep, bladeren en ander hardnekkige vervuiling.

Hoe reinig je zonnepanelen?

Algemeen:

  • Reinig de zonnepanelen vroeg in de ochtend of later op de avond. Het water droogt dan minder snel, waardoor er minder kalkresten achter blijven.
  • Is een dak lastig bereikbaar en zijn er vuilresten, neem geen onnodige risico’s. Gebruik bij voorkeur een uitschuifbare wisser (telescoop) en probeer de zonnepanelen af te spoelen met de tuinslang. Er zijn telescoopwissers op de markt waarop een tuinslang is aan te sluiten.
  • Betreed schuine daken alleen met een valbeveiliging.
  • Volg de reinigingsinstructies van de zonnepaneelfabrikant.

Hardnekkige vervuiling:

  • Probeer het vuil eerst zonder water te verwijderen. Lukt dit niet en zijn de zonnepanelen goed bereikbaar, gebruik dan warm water, speciaal reinigingsmiddel en een zachte spons. Gebruik geen allesreiniger of groene zeep, want dit kan de coating aantasten.
  • Gebruik geen schuurmiddelen, want die tasten namelijk de coating op het glas aan. Het is ook niet verstandig om de zonnepanelen te reinigen met een schuursponsje, omdat een schuurspons krasjes kan achterlaten in het glas, wat een negatieve invloed heeft op de prestaties. Gebruik ook zeker geen hogedrukreiniger, want de hoge druk kan leiden tot water tussen de cellen en het glas.

Lichte vervuiling:

Is geen hardnekkige vervuiling zichtbaar en is het betreden van het dak erg risicovol? Gebruik dan een tuinslang om de zonnepanelen schoon te spuiten. Dit is een eenvoudige manier om de zonnepanelen schoon te maken. Het stof wat op de panelen ligt komt dan meestal wel los. Komt er extreem hard water uit de kraan, reinig zonnepanelen dan met regenwater en een zachte borstel.

De beste tijd om zonnepanelen schoon te maken is in maart of april. Zo zijn ze klaar voor  de zonnigste periode van het jaar.

Uiteraard kunnen wij dit voor u uitvoeren, neem vrijblijvend contact op of maak online een afspraak! https://weghorst-installatie.nl/online-afspraak-maken/