Weghorst verduurzaamt kantoor dak Gullimex

geplaatst in: Berichten, Nieuws, Vaknieuws | 0

Weghorst verduurzaamt kantoor dak Gullimex panden

Het was vorig jaar zomer toen Gullimex bij pandeigenaar Wim Geul van Gully Vastgoed aanklopte om eens na te denken over klimaatbeheersing. De twee kantoorpanden aan de Oostermaat hadden immers platte daken en bij temperaturen die op sommige dagen zelfs een daktemperatuur van 81 ºC opleveren, was het op de bovenste verdiepingen vrijwel onwerkbaar. “Het dak vullen met isolatie zag ik niet zitten, dat zou maar een halve oplossing worden”, zo zegt Geul en hij ging op zoek naar alternatieven.

 

‘Het effect is spectaculair’

Een lange zoektocht werd het niet, want via zijn bemoeienis met het World Trade Centre in Hengelo kwam hij al snel in contact met Ton van Ulden, die in 2013 startte met Sustainable Durable Systems. Dit bedrijf richt zich op slimme oplossingen die bijdragen aan het verminderen van de impact van klimaatveranderingen. Al snel kwamen ze uit op Roofclix, een multifunctioneel systeem van harde witte kunststoftegels die – eenmaal gemonteerd op de verbindingsdelen – als het ware iets boven het dak zweven, waardoor er een luchtspouw ontstaat waarmee de warmte en koude uitwisseling tot wel 50 procent wordt gereduceerd. “Het effect is spectaculair”, aldus Van Ulden, “in veel gevallen is het gebruik van een airco niet eens meer nodig, het dak krijgt nu de schaduwtemperatuur”.

 

Het werd een omvangrijke klus, want beide panden samen beslaan zo’n 900 m2. Eerst diende er ruim 74 ton grind te worden afgezogen, waarna de daken werden voorzien van nieuwe bitumen. Daarop konden vervolgens de verbindingsdelen worden gekit, waarin later de tegels werden bevestigd. Daarmee ontstond de nieuwe witte toplaag die bijna 80 procent van de zonnestraling reflecteert en waarop normaal gelopen kan worden. Eventuele beschadigingen aan het feitelijke dak worden daarmee voorkomen.

 

Isoleren, maar ook energie winnen

De isolatievraag van Gullimex was daarmee opgelost, maar voor Geul was het nog niet voldoende. “Als we toch eenmaal bezig zijn is het goed ook eens naar het effect van zonnepanelen te kijken”, zo dacht hij. “Wellicht dat we tegelijkertijd dan ook energie kunnen winnen”. Zo gezegd, zo gedaan. Installatiebedrijf Weghorst uit Borne schoof aan bij de overlegtafel en gedrieën werd het plan doorgerekend. Uiteindelijk werden er 189 panelen geplaatst, goed voor een jaaropbrengst van 55.000 kwh.

 

Terugkijkend op het recent afgeronde project valt er alleen maar tevredenheid en trots te bespeuren. Van Ulden: “Dit een prachtig praktijkvoorbeeld hoe je met verschillende technieken tot verbluffende prestaties kunt komen. En Geul ten slotte: “Het is weliswaar een ‘veel geldproject’ maar binnen vijf jaar verwacht ik de investeringen terug te verdienen. En ik ben er vast van overtuigd dat we in dit driemanschap nog meerdere projecten kunnen realiseren. Er is maar liefst 600 miljoen vierkante meters aan platte daken in ons land, maar houdt het maar dichter bij huis. Alleen alle kantoorpanden aan de Oostermaat zouden er al prima voor in aanmerking kunnen